Acest indemn – Hai, Romania! – de obicei il intalnim pe stadioane sau in sali de sport. Astfel sa indeamna echipa nationala la lupta sportiva.

Eu m-am gandit sa-l folosesc, in deschiderea acestui blog care sper sa devina familiar pentru cei care il citesc si il comenteaza, intr-un cu totul alt context si anume sa aflam care este parerea si perceptia Romaniei printre cititorii acestui mesaj.

CE INSEAMNA ROMANIA PENTRU FIECARE DINTRE NOI?

Oare inseamna poporul roman? Sau inseamna oare doar ceea ce exista in interiorul granitelor, inseamna oare doar o tara pe harta Europei? Sau sa insemne doar tara in care traim sau ne-am nascut? Sau poate Pontul Euxin si batranii Karpathos-Horos? Oare sa fie doar Mamaia si Poiana Brasov? Inseamna Guvernul sau Parlamentul sau Presedintia? Inseamna oare doar imnul national sau drapelul de stat, doar echipa nationala de fotbal sau de gimnastica? Sau inseamna Nadia, Ilie Nastase sau Hagi?

Inseamna mult mai mult de atat? Sau poate mai putin de atat?

Cred ca este interesant si chiar oportun sa aflam cate ceva din modul in care percepem fiecare dintre noi Romania. Spun ca este oportun deoarece in aceasta perioada, consider eu, Romania parcurge o serioasa criza de identitate si, poate, gandind si raspunzand la provocarea mea putem sa o ajutam intr-o cat de mica masura.

Hai, Romania!

Probabil ca pentru unii dintre noi inseamna cate putin din toate iar pentru altii nimic din ceea ce am enumerat eu.

O sa raspund eu primul la intrebare: cred ca pentru mine Romania inseamna, in modul placut, deopotriva copilaria mea si istoria acestei tari iar in modul neplacut inseamna ignoranta, civilizatie precara, parvenitism, orientalism, prostie, invidie, neprofesionalism, lipsa unitatii, patriotism fudul etc. Epitetele pot continua insa mai las si altora posibilitatea de a mai adauga.

In speranta ca am trezit un mic sentiment pro sau contra Romaniei astept cu nerabdare comentarile si parerile celor care citesc aceste randuri. Orice parere este importanta si de luat in seama … sau nu!

Hai, Romania!