Mario Vargas Llosa este, foarte posibil, unul dintre scriitorii cei mai apreciati ai acestui inceput de mileniu. Cu siguranta ca pot sa nominalizez si alti mari scriitori contemporani, insa ma opresc asupra acestuia.
Este nascut in Peru si crescut o perioada in Bolivia. Cei care au rabdare si interes sa citeasca biografia lui o sa descopere destule evenimente care nu sunt nici conventionale si nici des intalnite.
A scris multe carti. O parte dintre ele am citit si eu. Sunt fantastice. El, ca scriitor, este fantastic. Aproape unic!
In cartea “Pestele in apa” nareaza, in stilul lui caracteristic, o parte importanta a vietii lui. Este vorba despre implicarea in politica peruviana care a culminat cu candidatura lui la functia de Presedinte al Perului. Ajuns in turul II, pierde alegerile. Cei care au citit cartea cu siguranta au remarcat unele asemanari cu politica mioritica.
Anul trecut a fost laureatul pentru Literatura a Premiului Nobel, acordat de Academia Suedeza.
Ultima carte scrisa de MVL si aparuta intr-o editie in limba romana are titlul “Visul Celtului”. Este o poveste adevarata despre viata si activitatea celebrului diplomat britanic Roger Casement, condamnat la moarte si executat pentru inalta tradare.
In aceasta carte, cei care au inspiratia si norocul sa o citeasca, o sa descopere (oare pentru a cata oara in viata lor?) cruzimea si violenta de care poate da dovada specia umana, cea mai avansata specie de pe Pamant, atunci cand lacomia pune stapanire pe ea. Raul pe care este in stare omul sa-l faca semenului sau.
Un autor care merita citit … sau nu!