Nu cu mult timp in urma am fost la Salzburg. Printre altele am vazut, la Salzburger Landestheater (Opera de Stat din Salzburg), o opera fenomenala. Este vorba de Don Giovanni, de Mozart. 

Mai vazusem aceasta opera pusa in scena la Opera din Brasov si la cea din Bucuresti insa ceea ce am vazut la Salzburg a fost inedit. Am ales aceasta piesa  deoarece vroiam sa o vedem pusa in scena in orasul natal al compozitorului. Atunci cand am cumparat bilelte, via Internet, nu am stiut ca o sa fie ceva deosebit.

Si a fost.

Ineditul acestei reprezentatii a constat in faptul ca opera a fost transpusa in epoca contemporana, neschimbandu-se libretul si actiunea. Doar decorurile, costumatia si recuzita au fost adaptate la lumea contemporana. Don Giovanni, Leporello, Don Ottavio, Donna Elvira si ceilalti sunt imbracati in blugi, tricouri, poarta pantofi sport si ochelari de soare, manuiesc revolvere si pusti, beau bere si Pepsi si adopta o atitudine contemporana.

Sinopsis: Personajul Don Giovanni este inspirat din mitul Don Juan. Este vorba de un afemeiat notoriu. Prietenul sau, Leporello, ne spune ca Don Giovanni a avut foarte multe femei in toata lumea „In Italia 641, in Germania 231, 100 in Franta, in Turcia 91, dar in Spania a ajuns deja la 1003.”

Premiera acestei piese lirice a avut loc la sfarsitul anului 1787, la Praga, iar de atunci a fost reprezentata de foarte multe ori pe nenumarate scene din intreaga lume, insa eu nu am mai auzit de o adaptare contemporana. Felicitari celor de la Salzburg.

Recomand reprezentatia din Salzburg tuturor celor interesati. Daca aveti ocazia nu ratati asa ceva. Mai mult, chiar daca nu aveti ocazia, creati-o. Merita.

Fabulos … sau nu!