Budapesta, supranumita „Perla Dunarii”, este capitala Ungariei.
Sa vizitezi Budapesta intr-o zi insorita este frumos; sa o vizitezi intr-o seara cu cer senin este extraordinar; dar sa o vezi dintr-un vaporas, pe Dunare, noaptea, de la masa unui mic restaurant, savurand o cupa cu sampanie, cum credeti ca este?
Va spun eu: FANTASTIC!
Astfel s-a incheiat o zi in care am vizitat multe obiective turistice, de la Vaci Utca la Palatul Regal, de la Palatul Parlamentului pana la Catedrala Sf Stefan si Teatrul National de Opera. Este un oras foarte frumos, curat, intretinut si primitor. Nu am niciun motiv sa nu revin.
Nu este lipsit de importanta faptul ca plimbarea cu vaporasul pe Dunare a fost precedata de un concert simfonic. De la concert am fost condusi direct la vaporas iar atmosfera si ambianta concertului a fost transferata in interiorul restaurantului ambarcatiunii. Minunat!
O alta zi petrecuta la Budapesta s-a incheiat cu vizitarea unui alt obiectiv, de data aceasta unul mai putin turistic si mai mult gastronomic: Sir Lancelot. Este vorba de un restaurant renumit, cu specific medieval. Am fost norocosi pentru ca am avut inspiratia de a face revervare deoarece nu am mai fi gasit loc. Printre particularitatile acestui local intalnim faptul ca se mananca din mana, fara tacamuri, si din loc in loc gasesti cate o cismea pentru a te spala pe maini. Aici se servesc portii mari, de la maduva de os si picioare de porc la gasca sau pui preparate intregi.
Podurile! Alta atractie de senzatie in Budapesta. Pe o distanta de numai cativa kilometri exista mai multe poduri decat in Romania pe tot traseul pe care-l strabate Dunarea in tara noastra.
Recomand celor care inca nu au avut ocazia sa treaca prin Budapesta sa nu o ocoleasca in viitor.
O sa va placa … sau nu!